Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Какво да правите, когато малкото дете не иска да яде?

Ето няколко съвета, ако Вашето 2-3 годишно дете не иска да яде:

Всяко физическо неразположение може да въздейства на апетита. Проверете дали гърлото на детето не е зачервено, дали няма раничка, дали не му расте зъбче или  просто се разболява.

Детето може просто да не е гладно ако преди малко е пило мляко или сок. Нормално е в такъв случай да няма апетит за друга храна. Затова давайте му мляко и сок едва след вечеря, а най-добре е да не му купувате сокчета с високо съдържание на захар.

Опитайте да играете на нещо, за да му върнете апетита малко преди да седне на масата. Или просто излезте на 15 минутна разходка.

Обърнете всичко на шега. Например: разкажете му как хляба в стомахчето му организира парти и как морковите са се облекли и трябва да отидат, а и грахчетата, които са си купили нови шапки, ще се натъжат, ако го пропуснат.

Спомнете си, че на тази възраст, децата не растат толкова бързо, колкото когато са били бебета, и стомахчетата им са малки. Давайте им порции, съобразени с физиката. Детето може да предпочита да яде пет или шест малки порции, вместо три големи.

Нека детето яде в определени часове на деня. Така ще се чувства гладно и ще иска да се храни около часа, които сте определили за хранене.

Отказването на храна е често срещано при 2-3 годишните деца, защото тепърва се учат да изразяват собствено мнение. Отказът от храната е най-лесният начин за това. Ако детето отказва да се храни, не го приемайте лично.

Когато е гладно, детето ще яде. Така че продължете да му предлагате, докато не се съгласи.

Източник: http://www.parentingideas.org

 

 С грижа, за Вашите деца!

twitter