Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Как да изберем подходящ подарък за детето

За нас - големите изборът на подарък никак не е лесна работа. На какво ще се зарадва един малчуган?

Едно е ясно: със сигурност не цената определя ефекта от подаръка. За най-малките ценността може да е свързана с...размерите му. Ето един кратък наръчник по ориентиране в света на играчките.

От 0 до 1 година
В тази възраст детето още не разбира кое е опасно и кое – не. Основен критерий при избора на подарък за най-малките е безопасността. Избягвайте много дребните, метални и остри предмети, защото любимо занимание за малчугана е да пъха в устата си всичко, което му попадне. Плюшените играчки пък събират прах и се превръщат в ръзвъдник на микроорганизми. Затова, преди да ги купим, е добре да се уверим, че могат да се перат в пералнята.
За първите месеци от живота най-подходящи са играчките, които стимулират сетивата на бебето. Особено го привличат шарените и пеещи предмети-окачени над креватчето дрънкалки, издаващи звуци и висулки. През този период детето иска да види, да чуе, да захапе.  Сполучлив подарък са платнените кукли, които трябва да са меки, леки и не много големи, за да може да ги държи в ръка, а също и различните животни от атоксичен материал, достатъчно големи, за да може да ги дъвче без риск да ги глътне.
На около 5-6 месеца бебето започва да се движи в креватчето, да седи, да пълзи из къщи. Време е да се изберат играчки-например въртележки или животни на колелца.

От 1 до 3 години
Детето започва да ходи и да говори. Това е възрастта на големите открития! Малчуганът харесва велосипедчета на три колела, кончета-люлки, всичко, което се кара, язди и т.н. През този период детето изследва всичко, което го заобикаля, но вече иска и да преобразява действителността. Идеален подарък са кубчетата, различните прости конструктори от едри детайли, сглобяеми кули, а също и музикалните инструменти. Едно плюшено животно може да придобие за мачугана първостепенно значение и да се превърне в неразделното другарче, което носи винаги със себе си и не може да заспи, без да го прегърне. Мечето замества мама и татко, когато ги няма, и придобива истинска магическа стойност: утешава хлапето и го пази от всички опасности.

От 3 до 6 години
В тази възраст хлапето иска да измисля и създава, да изразява, което е наблюдавало и научило. Играта се превръща в експериментиране. Затова децата често се захласват по конструкторите, с които могат да сглобяват и разглобяват на воля, по игри с много фантазия. Подходящ подарък са и музикалните инструменти, боичките за рисуване, нетоксичен пластилин. Подарък, който позволява игри „на майки и деца”, може би за дълго ще погълне вниманието му. Това е периодът, през който детето започва да развива собствен вкус, да проявява наклонностите си, иска да изрази себе си. Ако не обича да рисува например, е не само излишно, а и вредно да му подарявате боички или книжки за оцветяване: подаръкът може да се приеме като принуда или да развие у детето чувство на вина за това, че не отговаря на очакванията на родителите си.

 С грижа, за Вашите деца!

twitter