Полезно

kids read

Актуално

Член на БАЧУ

Член на Световната организация за предучилищно образование

Кои са разрушителните елементи във възпитанието на децата

Телевизията, социалните медии, сърфирането в интернет и дори проверяването на имейла са само някои от технологичните капани, които могат да отвлекат вниманието от истинското родителство...като се изпуска "момента".

Живота се случва ... дори когато ние нямаме снимки от него!
Един от най-големите капани на родителството е желанието да се документира всичко. В продължение на поколения, родителите въоръжени с камери, са се отделяли от преживяването на събитията, за да бъдат запазени някои важни моменти от живота в снимки или видео. Смартфоните са отнели това на съвсем ново ниво, а сайтовете за социални медии като Facebook и Instagram могат да направят това отделяне от семейството мигновено -  snap-and-share.

С технологиите е по-лесно от всякога да уловите всяка секунда от живота на детето си, но те също толкова лесно може да ви лишат от възможностите истински да преживеете тези моменти. Твърде лесно е да прекарате цялото парти за рожден ден или семейно събитие с камера на мястото на лицето си, вместо това не искате ли да прегърнете децата си.

Опитайте следното:

  • Наемете фотограф, или определете член на семейството или приятел да прави снимки, така ще можете наистина да присъствате на празненството.
  • Оставете за обикновените моменти да запълните емисията си Instagram, когато детето ви прави нещо толкова невероятно, че просто не може да се устои.
  • Направете сделка със себе си, че вие ще направите снимка или две, после ще оставите телефона си на една ръка разстояние.

Създайте зона "НЕ на телефоните"

Един от най-лесните начини за намаляване отвличането на вниманието в момента е да зарежете всички мобилни телефони във времето определено за семейството. Когато вашия смартфон е наблизо, е изкушаващо да флипнете чрез Twitter, или да проверите какво се случва на Pinterest, от последният път, когато сте погледнали. Ако телефонът е вън от полезрението ви е много по-лесно да пропуснете обичайното сърфиране в интернет и да отдадете цялото си внимание на семейството.

Опитайте това:

  • Декларирайте зони "без телефони" (като на масата за вечеря), където мобилните телефони не са разрешени.
  • Уверете се, че давате пример - като следвате правилото. Изкушаващо е да се проверите телефона си за само едно последно нещо, но шансовете да отварите шлюзовете към всеобхватно нарушаване на правилото са големи.
  • Задайте граници на работа / живот

Ако работите от дома си или имате гъвкаво работно време, често се размива границата между работа и живот. Един от най-големите виновници, които могат да отвлекат вниманието от времето за семейството, освен ако не се поставят граници, е имейл капана. Невинното проверяване на едно ново съобщение в телефона ви води до затъването до колене в нещо, свързано с работата.

Опитайте това:

  • Ако е извън редовното ви работно време, запитайте се: Дали това е абсолютно необходимо да се направи точно сега? С оправданието, че технологията предполага неотложност за изпълнение, е лесно да се чувствате принудени да отговорите веднага, след час, или се чувствате длъжни да проверявате съобщенията на място, само защото...можете.
  • Ако не е от огромно значение да свършите това задължение веднага, отложете го за времето, когато децата ви са в леглото, или да бъде първото нещо сутринта преди да се събудят те. Проверката и отговора може да изглежда като 10 или 15 минути разхвърляни тук и там, но колко истории можете да прочетете, да споделите, да публикувате, че те биха могли заменят спомените със семейството ви...и заслужава ли си.

Източник: http://www.sheknows.com/parenting/articles/974079/parenting-in-the-moment

 

 С грижа, за Вашите деца!

twitter